Het gebeurt je vast wel eens. Er wordt informatie gedeeld binnen een groep die niet helemaal duidelijk overkomt. Stel je dan vragen? Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik het maar even laat zoals het is en er later, in een kleiner gezelschap, misschien nog wel op terug kom. Hoe komt dat toch?
Vallen en opstaan
Binnen veel teams komt hetzelfde gedrag voor. Teamleden blijken vaak terughoudend te zijn in het tonen van gedrag dat hen mogelijk onbekwaam, onbewust of niet positief kan laten lijken voor hun teamgenoten. Van nature worden we geleerd de dingen goed te doen. Het liefst zelfs in één keer! Als klein kind al werden we gewezen op de foutjes die we maakten en werden we in mindere en soms in meerder mate zelfs gestraft voor de fouten die we maakten. Een mens leert het meest tijdens haar of zijn kinderjaren. Het welbekende ‘vallen en opstaan’ principe hebben we met de paplepel ingegeven gekregen met als resultaat dat we geleerd hebben dat zo min mogelijk fouten maken goed is. Naarmate men ouder wordt lijkt er zelfs bijna geen ruimte meer te zijn om fouten te mogen maken en worden we ook minder tolerant in de acceptatie hiervan.
Fouten maken
En toch zijn er ook omgevingen waarin we wél fouten mogen en kunnen maken. Omgevingen waarin we wél open zijn over onze ideeën en waar we onze zorgen uiten. Een omgeving waar we ons over het algemeen veilig voelen, waar minder vooroordelen zijn en meer begrip voor elkaar is. Thuis. In dit soort omgevingen kennen we elkaar goed en weten wat we aan elkaar hebben. En als dingen niet gaan zoals we denken dat het gaat, corrigeren we en leren we hiervan. We kunnen in deze omgeving dingen bespreken die ons dwars zitten. We kunnen discussiëren en leren van elkaar. Ook in relaties met goede vrienden vind je eenzelfde vorm terug. Eenzelfde gevoel. Het gevoel van veiligheid, psychologische of sociale veiligheid.
Veilige omgeving
En als we nou deze omgeving thuis kunnen creëren, met onze gezinnen, met vrienden, en ons daar goed en veilig bij voelen dan waarom niet op het werk? De veiligheid binnen het werk, het team, de leidinggevenden is te waardevol om niet voor te strijden. Het gevoel dat er ruimte is om jezelf te zijn, te accepteren dat de ander de ander is, te leren van elkaars fouten, zorgen te kunnen uiten, creatief te mogen denken en ook nog eens plezier te hebben past binnen de standaarden van psychologische veiligheid. Iedere keer als we de vraag niet stellen onthouden we onszelf én wellicht jouw teamleden van een klein slim moment waarin iets geleerd kan worden. Daarnaast ontstaat door jouw actie ook een vorm van veiligheid omdat er ‘gewoon’ vragen gesteld kunnen en mogen worden. Het is daarom van groot belang dat het gevoel van veiligheid binnen een team gebracht wordt.
Gratis Whitepaper
Maar hoe stimuleer je nou die psychologische of sociale veiligheid binnen een team? En hoe kom ik erachter of het team niet alleen een groep individuen is die toevallig bij elkaar zitten? Het antwoord op deze vragen en de psychologische onderbouwing hiervan is te lezen in de gratis whitepaper “Psychologische veiligheid”, geschreven door Marcel Bosman.