Je retrospective nieuw leven in blazen
08 januari 2021 
3 min. leestijd

Je retrospective nieuw leven in blazen

De retrospective is een belangrijke gebeurtenis binnen scrum. Het biedt de gelegenheid om met elkaar terug te kijken op de afgelopen periode en kansen om verbeterpunten te identificeren en door te voeren. Toch worden retro’s lang niet door iedereen als waardevol gezien en de aandacht verslapt snel. Gelukkig kan dat ook anders! Het is daarbij belangrijk om voor afwisseling en vernieuwing te zorgen. Dat kan met behulp van de drie onderstaande voorbeelden:

1. M&M Retrospective
2. Rory’s Story Cubes
3. Agile Fotospel

M&M Retrospective

Wat krijg je al je een creatieve retrospective met iets lekkers combineert? Precies. De M&M Retrospective! Hoe werkt het: De Scrum Master neemt een pot gevuld met M&M’s mee en zet hem midden op tafel. De teamleden pakken om de beurt een M&M uit de pot. De kleur M&M die gepakt wordt staat voor een vraag die het teamlid beantwoord. Hier volgt een voorbeeld:

– Rode M&M = Wat ging er goed?
– Oranje M&M = Wat moeten we meer doen?
– Blauw M&M = Wat moeten we minder doen?
– Groen M&M = Waar moeten we mee stoppen?
– Geen M&M = Waar moeten we vooral mee starten?
– Bruin M&M = Welk compliment zou je het team willen geven?

Na het beantwoorden van de vraag mag de M&M natuurlijk opgegeten worden. Eet smakelijk!

Tip: Soms is het lastig om direct een antwoord op de vraag te vinden. Je kan ook eerst alle teamleden een M&M laten pakken en vervolgens wat bedenktijd geven. Nadat iedereen even rustig over zijn vraag na heeft gedacht kan je nog een rondje maken voor de antwoorden.

Rory’s Story Cubes

Met het gebruik van Rory’s Story Cubes ontkom je er niet aan om je fantasie en creativiteit te gebruiken. Gooi de dobbelstenen en maak een verhaal rondom de 9 zichtbare afbeeldingen. Er is maar één regel: er zijn geen foute antwoorden. Geef je fantasie en creativiteit de ruimte en kom met een goed verhaal! Dankzij de onbeperkte mogelijkheden bieden de Story Cubes ruimte om niet alleen verbeterpunten maar ook de zaken die zich onderwater afspelen in verhaalvorm kenbaar te maken. Rory’s Story Cubes laten mensen beter naar elkaar luisteren en leggen uw verhaal letterlijk op tafel. Een interessante manier om de retrospective meer diepgang en diversiteit te geven.

Rory’s Story Cubes kunnen natuurlijk ook voor andere doeleinden ingezet worden zoals een evaluatie van een vergadering of heidag. Ook tijdens coachingsgesprekken kunnen de Cubes worden ingezet om onderwerpen in verhaalvorm besproken te krijgen.

Agile Fotospel

Met het Agile Fotospel heb je vrijwel zeker een origineel hulpmiddel in handen om een retrospective te faciliteren. Het bestaat uit 70 diverse, met zorg geselecteerde afbeeldingen, bedoeld om een gevoel, associatie of gemoedstoestand te vertegenwoordigen. Elke deelnemer van de retrospective kiest 1-3 verschillende kaarten. Met behulp van deze kaarten kan de deelnemer vervolgens beginnen met het vertellen van zijn of haar verhaal. De kaarten zijn divers genoeg om allerlei verschillende emoties op te roepen zoals onmacht, overwinning, teamgevoel, angst, vertrouwen en vele andere. Dit maakt het een goed hulpmiddel om moeilijke onderwerpen binnen een groep of team bespreekbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan het uitspreken van een conflict of het benoemen van een onderliggend probleem.50 afbeeldingen van het Agile FotospelAgile Fotospel

Anders dan bij een reguliere retrospective kun je de deelnemer al bij binnenkomst enthousiasmeren door de foto’s vooraf verspreid op tafel neer te leggen.

Naast de retrospective van een scrum team, is het Agile Fotospel ook goed bruikbaar voor andere gelegenheden. Denk hierbij aan vergaderingen, evaluaties, teambuilding of kennismaking.

Reactie plaatsen