Het zal bijna niemand ontgaan zijn dat de markt de laatste tijd schreeuwt om Scrum Masters! Een mooie en goede ontwikkeling als je voorstander bent van het Agile werken. Maar zijn we ook allemaal zo Agile aan het werk en ligt de oplossing of uitkomst bij het aanstellen of inhuren van een Scrum Master?
Er is op allerlei platformen al veel meningen en discussiepunten geventileerd en bij mij begint nu langzamerhand ook de behoefte te ontstaan hier iets over te zeggen. Als Agile consultant kom ik bij verschillende organisaties. Ik help de organisaties meer flexibel te zijn in het opleveren van meer waarde voor de klanten. De ervaringen die ik hierbij de laatste tijd opdoe is dat organisaties niet direct bezig zijn met het opleveren van waarde als wel met het managen van hun diverse teams. Het Agile werken wordt steeds vaker ingezet om het managen van teams over te laten aan ingehuurde Scrum Masters.
De Scrum Masters zijn er goed in om teams op de rit te krijgen met het Agile werken en het gedachtengoed te laten landen binnen een team. Natuurlijk heeft de Scrum Master ook een coachende rol binnen het team en soms verdelen de Scrum Masters hun inzet over twee teams. Alle inzet door een Scrum Master in meer dan twee teams levert te weinig waarde op voor de teams en zou vanuit dit standpunt vandaan geweerd moeten worden.
Contact met medewerkers in het team, teamproblematiek, oplossen van impediments en focus op waarde zullen verwateren als een Scrum Master de aandacht moet gaan verdelen over meer dan twee teams.
En toch gebeurt dit! Drie, vier en soms wel zes teams per Scrum Master maakt deze rol tot een Don Quichot van een organisatie. Een idealist die met de beste intenties geen waarde toevoegt voor de teams én de organisatie.
Maar hoe dan wel? Hoe moeten organisaties dan wél omgaan met dit vraagstuk?
Hier zal iedereen een of meerdere ideeën bij hebben maar in essentie zal het er op neerkomen dat organisaties geholpen moeten worden met het maken van keuzes in het Agile werken. Het opzetten van een scrumteam of wat dan ook vraagt niet alleen om Agile medewerkers binnen het team maar zeker ook om Agile management.
Hulp bieden binnen organisaties die willen veranderen start vaak met één simpele vraag; waarom? Een vraag die vaak meer deuren opent dan je aanvankelijk zou verwachten en waarmee een helder beeld en een juiste start naar het leveren van waarde gemaakt wordt.